Tuesday, 29 November 2016

Urheilun psykologinen jäävuori

Olen aiemminkin kirjoittanut urheilusta, henkisestä kantista ja tuen tärkeydestä. Siitä asti olen hahmotellut, jäsennellyt ja visioinut oikeastaan omaa näkemystäni selkeämpään muotoon. Henkinen kantti on voimavara ja menestyksentekijä siinä missä kestävyys, voima ja nopeus – mutta jostain syystä se jää liian vähälle huomiolle ellei tilanne eskaloidu. Tilanteen eskaloituessa ja mopon keuliessa ollaan auttamattomasti myöhässä ja tarvitaan usein kliinisen urheilupsykologian sovelluksia. Jos jo nuoresta opettavan ja valmentavan suoritus- ja urheilupsykologian kautta rakennettaisiin valmiuksia, voitaisiin useita tällaisia tilanteita minimoida ja jopa välttää.

Moni tuntee Goodmanin jäävuori mallin, joka sopii moneen käyttötarkoitukseen. Niin myös nyt.



Perusta luodaan jo nuorena kun nuoren urheilijan persoona identiteetti alkaa kehittyä ja lajitaidot iskostuvat selkärankaan. Samassa vaiheessa pitäisi myös psykologisia taitoja opettaa ja valmentaa pala palalta. Sen tulisi johtaa kokonaisvaltaiseen urheilijuuteen - luoda pohjia valintavaiheeseen, huippu-urheiluun ja matkaan kohti unelmia. Vaikka perusta luodaan pääosin nuorena, sitä pitää silti huoltaa, ylläpitää ja kehittää läpi urheilu-uran.

Hyvälle perustalle on hieno rakentaa. Perustan ollessa kunnossa on hyvä lähteä kokoamaan palapeliä, joka lopulta erottaa finalistin ja mitalistin. Se on viimeinen kosketusyhdessä kilpailukunnon hiomisen kanssa – timantin hionta. Tässä vaiheessa etsitään juuri itselle sopivia tapoja saada kaikki ulos juuri sillä eniten merkitsevällä hetkellä. Oma tapa ei löydy välttämättä heti, ja onkin tyypillistä että asioita opetetaan, kokeillaan ja haetaan hyvinkin paljon.

Joskus jäävuori kuitenkin halkeilee ja murtuu. Useimmat halkeamat korjautuvat itsestään, kun urheilija on aiemmin evästetty kohtaamaan niitä. Hieman isommissa halkeamissa henkinen valmennus ja opettava suorituspsykologia voivat olla hyödyksi tilanteen läpikäynnin ja uusien keinojen etsinnässä. Kaikki on kuitenkin mahdollista ja jäävuoresta voi lopulta irrota lohkareita ja ongelmat kasvavat suuriksi. Tällöin kliininen urheilupsykologia on oikea ratkaisu. Nämä ongelmat eivät välttämättä johdu pelkästä suorituksesta, vaan ne voivat myös juontaa muilta elämän alueilta.

”Kun perusta on luotu, voidaan rakentaa suorituskyvyn huippu.”


Any thoughts are welcome.

No comments:

Post a Comment