Tuesday 21 March 2017

#arodynamics - Aerotestiä Liettuassa


Ensin suomeksi, but I have been asked to keep up with my updates in English too. So in a while, I’ll publish another version in English as well.

Testiväline

Istun autossa ja aurinko laskee selän taakse. Takana on neljä tuntia testiä kahtena päivänä, datasettejä tulkittavaksi ja pohdittavaksi riittämiin. Reissun tarkoitus ei tällä kertaa ollut optimoida mitään, koska tiesin muiden tavoitteiden vievän käytännössä kaiken rata-ajan. Vielä on siis testattavana satulanpaikka, pituus, korkeus – miltei kaikki hienosäätö. Testasin testivälineistöä ja testasin enemmän havainnollistavia asioita kuin säädin asentoa viimeiseen timmiin. Seuraavaksi pyrin käsittelemään havaintoja sekä havainnollistuksia testiajoista ja datasta, jotka ehkä avaavat sitä mikä tästä hommasta tekee niin mielenkiintoista.

Havaintoja asennosta:

Asennon säädöt ja mitat eivät ole kaikki kaikessa, myös se merkitsee miten kannat itseäsi pyörän päällä. Etsimällä ja opettelemalla asentoa voi löytää merkittävästi nopeutta samalla teholla:



Asentojen laskennallinen nopeus 250W teholla

Ajoasento ei siis ole ainoastaan seurausta pyörän mitoituksesta vaan myös paljolti miten pyörällä istuu. Jos katselee maisemia pää huolettomasti pystyssä, voi olla melko varma ettei asento oli ilmanvastuksellisesti optimaalinen. Haluan kuitenkin muistuttaa, että turvallisuus ennen kaikkea – eteenpäin on nähtävä!

Usein ajatellaan (ja itsekin usein ajattelen) pituuden tuovan aerodynamiikkaa ja samalla nopeutta. Näin ei aina kuitenkaan ole, vaan kompakti asento voi olla merkittävästi nopeampi kuin pitkä. Englanniksi vertaisin testattuja asentoja termein “Long and laidback” ja “Compact and tucked” - pitkä ja mukava sekä lyhyt ja tiivis. Matka tosin vaatii mukavuutta ja kompromissejä joutuu tekemään väkisinkin:

Pitkä asento muuttaa nopeasti hartia seudun kulmia ja niiden keskinäisiä suhteita. On helppo ajatella pidemmästä tulevan matalampi ja siten nopeampi. Voi kuitenkin käydä niin kuten yllä, että pidemmässä asennossa ylävartaloon syntyy liikkuvuushaasteita, mikä vaikuttaa negatiivisesti aeroasennon rakentamiseen.

Havaintoja varusteista:

Kypäriä asennon mukaan. Tällä kertaa minulla oli matkassa kaksi kypärää, joista toinen on omani – Specialized S-Works TT. Kypärä valinta on henkilökohtainen ja asentokohtainen. Testasin kahta kypärää ristiin lyhyessä ja pitkässä asennossa ilman muita muuttujia ja pääsin toteamaan, että toinen kypärä alkoi toimia selvästi paremmin asennon muututtua lyhyeksi ja toinen toimi yhtälaisesti molemmissa asennoissa:

Toinen kiinnostava asia liittyy asun toimivuuden ja nopeuden suhteeseen. Matkassa minulla oli neljä asua, joista yhdellä ajoin kolme peräjälkeistä testiä eri nopeuksin. Käyttämäni asu alkoi toimia paremmin kovemmissa nopeuksissa kuten arvelin. Tämä on asia, joka on sinällään tullut aiemminkin vastaan, mutta nyt pääsin sen verifioimaan onnistuneesti - CdA paranee vauhdin kasvaessa

Kangasmateriaalit siis käyttäytyvät ilman kanssa eri tavoin eri nopeuksissa. Pääsääntöisesti olen testeissä huomannut, että tiiviit/kiiltävät kankaat toimivat suuremmissa nopeuksissa paremmin ja paremmin. Huokoiset, rikkonaisemmat/huokoisemmat kankaat ovat olleet suopeampia matalammille ajonopeuksille.

Cido Arena - Where the testing happens.
 Tällä pääsin alkuun, mutta lisää dataa tarvitaan. Lisää reissuja Liettuaan olisi haaveissa – kiinnostaisiko sinua jo lähteä testaamaan?

4 comments:

  1. Rho, crr & mass ? Assuming something like 1.2x, 0.004x & 8x kg based on the data...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rho was below 1.2, even in 1.18xx this morning. It was +18, very dry at the track and around 1000hPa. Total weight was set at 88 (rider+bike), haven't weighed myself for a while. As it is an indoor track, I've used an estimated CRR between 0,002-0,003. CdA values presented are of course subjective due to the fact that CRR is not measured to the point, but the results have been repeatable to great accuracy and hence comparable.

      Delete
    2. Okay, thanks for the clarification.

      But I think that you should have enough data from the testing that you could also calculate real crr from the runs that you've done... Just needs a bit of calculating ;).

      Delete
    3. You're right. I most likely have enough data to do the maths for CRR. :)

      I've decisively kept the rolling resistance and drive train efficiency (ETA) as constants. That is because my interest is in testing the aerodynamic changes in different set-ups and positions. In essence, any significant changes are from aero parameters.

      I've ended up using other methods to test tubulars too, but haven't gone into too much detail with them. After all - when it comes to tubs, I've really trusted the knowledge of an expert, Petri Hankiola.

      Delete