Wednesday 12 April 2017

Miksi minä uskon Kaisa Lehtosen pyöräosuuteen tänä vuonna?

Ei tässä tarvitse olla Nostradamus sanoakseen luottavaisena, että Lehtosen Kaisa pärjää tänä vuonna. Pärjää jo. Tässä tekstissä tarkoitukseni on purkaa omia ajatuksiani syistä, jotka vievät Kaisan uudelle tasolle tänä vuonna pyöräilyssä:


Kona 2016
Port Elizabeth 2017
”Ohjaustanko on pikkaisen alempana. Sitä kautta ajoasento on aika paljon aerodynaamisempi kuin vaikka Havaijilla. Istun hiukan taaempana, jolloin pystyn paremmin käyttämään ajossa pakaroita ja takareisiä” (HS, 31.3.2017)

”Pyöritys on nyt taloudellisempaa, kun minulla on näin hirmu lyhyet koivet. Sitten ne lyhyet kammet avaavat vähän lantiokulmaa. Kun edestä on mennyt alas ja satulasta taakse, lonkan koukistajat menevät vähän suppuun. Mutta kun kammet ovat lyhyemmät, kulma aukeaa vähän takaisin päin.” (HS, 31.3.2017)

"Viime vuonna asentoni oli ehkä vähän hassuhko.” 
(HS, 31.3.2017)

Merkittävin muutos on tapahtunut Kaisan torsokulmassa, joka on pudonnut 8 astetta (22deg → 14 deg). Kun minulla ei ole tehodataa tai muita tarkempia tietoja käytettävissäni käytin kulmiin ja kokoon perustuvaa teoreettista laskentakaavaa (Heil et al., 2001), jossa muutin ainoastaan torsokulmaa ja vastaavaa PWR-SPD-mallinnusta:




2016
2017
CdA
0.245
0.234
Parannus

4,55%
40kmh / teho
242W
233W
Tehosäästö

9W
Huomioidaan vielä, että Kaisa toteaa myös taloudellisuuden parantuneen, joten voimme olettaa että myös W/CdA suhde on parantunut ja ajo on parantunut silläkin saralla. Lupauksia herättää myös Kaisan ja Ivan O’Gormanin asteittainen lähestymistapa asennonmuutokseen – parempaa lienee siis vielä luvassa.

Asennossa on vielä paljon potentiaalia jäljellä. Visuaalisesti tarkastellen sekä otsapinta-alaan (A) että liukkauteen (Cd) voisi vielä vaikuttaa joa merkittävästi. Kaisa voisi hyvin päästä vielä huomattavasti lähemmäs 0.200 tasoa tai miksi ei jopa alle vaikuttamatta liikaa taloudellisuuteen tai juoksuun. Visuaalisen tarkastelun perusteella (akateeminen jargon-ilmaus joka tarkoittaa: “katsoin valokuvaa”) asun ja kypärän testaaminen toisi parannusta Cd-arvoon. Vaikuttamalla päänasentoon ja asennon kulmiin merkittävät muutokset A:n osalta voisivat realisoitua adaptaatio-jakson jälkeen.

Yhtä kaikki; hyvältä näyttää ja parempaa on luvassa.



Juuri näitä asioita ja muita käsittelemme HelTri:n jäsenillassa Toukokuussa ja pohdimme kuinka jokainen läsnäolija voi parantaa omaa vauhtiaan pyörällä lisäämättä tehoa. Toivottavasti nähdään siellä.

2 comments:

  1. Hyvää analyysiä. Kaisalla onkin aina ollut vähän hassu ajoasento, varmaan osaksi aikaisemman vääränlaisen pyöräkaluston myötä. Tuo Kona 2016 asento on hyvin samannäköinen millä Rinny (ja aika moni muukin naistrinisti) ajaa. Slowtwitchissä oli muuten just hyviä kuvia Oceansidesta: http://www.slowtwitch.com/Bike_Fit/Oceanside_Bike_Photos_6300.html Nähdään Heltri illassa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Juha,
      Kiitos kommentista ja vinkistä; täytyy katsoa kuvat ajan kanssa läpi. Koko ja kalusto tuovat asennon säätöön omat haasteensa, vaikka pieni koko on luontaisesti pienempi CdA. Säätäminen kuitenkin on haastavampaa ja rungon geometria voi tulla vastaan. Mukavaa, että pääset tulemaan!

      Anton

      Delete