Wednesday 5 July 2017

AroDynamics – Tuulen viemää


Suurnopeuskuvaa kulmien kanssa

Eilen live bikefitin peruuntuessa asiakkaan flunssa vuoksi, päätin itse testata erinäisiä asioita tuultenkin tarjotessa siihen hyvän mahdollisuuden ja koska palveluun kuuluvat tuoreet kahvit oli keitetty. Tuulet tuntuivat kovilta ja olivat kovia. Tarkasteltuani Ilmatieteenlaitoksen dataa jälkeenpäin olivat tuulenpuuskat olleet parhaimmillaan yli 12m/s. Yritin silti pitää nopeuden mahdollisimman tasaisena. Se johti tuotetun tehon vaihteluun aina 170W ja 325W välillä yhden kierroksen aikana, vaikka nopeus säilyi 2km/h sisällä. Tulokset olivat suhteellisen systemaattisia ja erot näkyivät, mutta hajontaa syntyi liikaa, jotta luotettavuus olisi riittävällä tasolla.

Testivetojen hajonnassa ei ilmeisesti kuitenkaan ollut pääosin kyse mittalaitteistosta vaan ajamisesta ja tuuliolosuhteista. Tehon vaihtelut, ajamista häirinneet puuskat ja herkemmin hajonnut asento loi liikaa hajontaa dataan. Näissä tuulioloissa testaamisen laatu joutuu jo koetukselle:

Teho vihreällä
Kova, puuskainen tuuli sinisellä
Teho vihreällä
Kevyt, tasaisempi tuuli sinisellä

Jos puuskatuuli loi odotetusti haasteita, muut testatut asiat toimivat. Radiot saimme pelaamaan, suurnopeuskuvauksen kokeilu onnistui, ja etuprofiilista otetut kuvat täsmäsivät hyvin otsapinta-alan ja arvioidun CdA:n määrittämiseen.

Esimerkki pinta-alan määritykseen käytetystä kuvasta
Yhtä kaikki, tuulesta huolimatta velolla oli mukavaa.

#foryourspeedonly

No comments:

Post a Comment